Välkomna våren, säg hejdå till pollen

Kontakta oss

01-04-2021
Våren är ofta en nystart och representerar ljusare tider för många. Tyvärr är inte våren lika härlig för alla. Pollen ställer till det för cirka var femte ungdom/vuxen i Sverige, och antalet ökar, varför vet vi inte.

 

Pollensäsongen sträcker sig från tidig vår till början av hösten och är ett tråkigt vårtecken för många svenskar. Pollen, även känt som frömjöl, är en beståndsdel i blomväxter och barrträds fortplantningsorgan. Pollen sprids via vatten, vind, vibrationer och insekter vilket betyder att det är nästan omöjligt att undvika allergi helt under dess säsong.

Det finns flera olika sorters pollen och man kan vara allergiska mot en eller flera sorter. Säsongen börjar i södra Sverige och växer sig uppåt under några veckors tid. Lövträd som hassel, al och asp inleder säsong redan i februari, tätt efter följer gräspollen som överlappar med gråbo som i september rundar av säsongen.

Klassiska symtom misstas ofta med förkylning. Snuva, kliande ögon och trötthet är symtom som i vanliga fall inte är alarmerande, men i tider där covid-19 är en del av vardagen blir många extra oroliga. Om du upplever ett eller flera symtom av allergi, eller misstänker att du är allergiker rekommenderar vi dig att göra vårt allergitest Provsvaret Allergitest. Med testet får du snabbt och smidigt resultat vilket kan vara ett bra första steg inför eventuell utredning. Du slipper även oro kring allvarligare diagnoser, något som kan vara extra skönt i dessa tider.

Pollen till skillnad från många andra allergier är svår att undvika, men det finns knep som kan lindra symptomen. Nedan listar vi några åt gärder du kan testa för att lindra dina symptom:

  • Vädra ditt sovrum på natten, under dygnets lugna timmar är halterna låga vilket skapar ett bra tillfälle att släppa in frisk luft i sovrummet.
  • Håll koll på halterna. Tack vare dagens teknik kan vi enkelt spåra pollen. Halterna varierar från dag till dag, under dagen där pollen halten är extra hög i ditt område kan det vara en god idé att inte vistas länge i naturen
  • Byt kläder, undvik att ta in pollen med dina kläder. Byt om när du kommer in och sätt på dig plagg som inte kontaminerats med pollen, överväg också att skölja ur håret för eventuell pollen.
  • Hängtorka inte. Rena lakan som torkat i trädgården är lockande, men undvik att hänga lakan och kläder utomhus under säsongen. 
Snabb och Diskret leverans
Säkra betalningar Klarna & Swish
Snabb Kundtjänst
100% säkra produkter
Högsta produktkvalité
Kundvagn