Celiaki

Celiaki

09-05-2021
Detta är del två av vår artikelserie där vi reder ut begrepp och symptom för några av de
vanligaste formerna av allergier och intolerans. I förra artikeln pratade vi om pollenallergi, denna vecka är det dags för glutenintolerans, en tuff men viktig diagnos.

Allergi och matintolerans är en svår del mångas vardag, det uppskattas att cirka 30% av svenska folket lider av någon slags allergi, det vill säga cirka 3 miljoner människor. I denna artikel reder vi ut typiska symptom för den kanske mest omtalade intoleransen, celiaki, även känt som glutenintolerans. Det är viktigt att vara medveten om att intolerans och allergi är två skilda saker, trots det är båda diagnoserna jobbiga och ger de drabbade tråkiga och smärtsamma symptom.

Gluten är ett samlingsnamn för några av de proteiner som finns i sädesslagen råg, vete och korn. Detta betyder att gluten förekommer i livsmedel som är en självklar del av vardagen för många, däribland pasta, bröd och flingor. Det har länge varit svårt för människor med glutenintolerans då symtomen inte alltid tagits på allvar resultatet har lett till att det funnits få substitut i matväg. Idag är sjukdomen enklare än någonsin att leva med, tack vare substitut till klassiska livsmedel kan många leva ett mer normalt liv, utan att se smärta som en del av vardagen. Glutenfri mat är ofta dyrare, därför har vissa regioner valt att erbjuda ersättning till de hushåll med glutenintoleranta.

Under de senaste 10 åren har mycket uppmärksamhet riktats på celiaki. Att undvika gluten har varit trendigt. Trenden har bidragit med både för- och nackdelar. Utbudet att glutenfria produkter har ökat vilket har lett till lägre priser och fler människor som uppmärksammat sina symptom och fått en diagnos. Samtidigt som diagnosen och besvären uppmärksammats har gluten stigmatiserats i samhället och många människor har fått en bild av att det är dåligt och onyttigt.

Symtomen är många, och blandas ofta ihop med andra hälsotillstånd. Glutenintolerans kan i ett flertal fall upptäckas under en tidig ålder, men många lever med besvären i många år innan utredning. Barn med intolerans kan hamna efter i växt och har i vissa fall annorlunda symtom om man jämför med vuxna, det är därför viktigt att vara uppmärksam och tala med en läkare vid misstanke om intolerans av gluten. Besvären är svårare att detektera hos vuxna och blandas inte sällan ihop med IBS.

Några vanliga symptom vid celiaki är:

 • Oförklarlig trötthet
 • Diarré
 • Viktnedgång
 • Afte sår i munnen
 • Ledvärk
 • Nedstämdhet

Spannmålsallergi
Glutenintolerans blandas ofta ihop med spannmålsallergi, trots att det är två helt skilda diagnoser. Spannmålsallergi beror på specifika allergiantikroppar i blodet. Den vanligaste typen av spannmålsallergi är vete. Det är oftast barn som drabbas, och diagnosen har en tendens att växa bort innan barnet nått vuxen ålder. Symtomen skiljer sig från glutenintolerans, nedan har vi listat några av de vanligaste symptomen vid spannmålsallergi, vid misstanke av allergi är det viktigt att kontakta vårdcentral för framtida utredning.

Symptom för spannmålsallergi:

 • Eksem och kliande utslag på kroppen
 • Kräkningar
 • Ont i magen
 • Eksem
 • Astma
 • Allergisk snuva
 • I värsta fall, anafylaktisk reaktion.

Misstankar om intolerans
Om du misstänker att du lider av glutenintolerans rekommenderar vi att du kontaktar din vårdcentral. Om du inte befinner dig i en akut situation finns det alltid åtgärder du kan vidta vid misstanke av besvär. Väntetiderna för allergiutredning kan vara långa, och det kan därför vara bra att ta ett hemprov. Med ett test i lugn miljö hemma kan du få ett tillförlitligt svar och själv börja undvika eventuella livsmedel. Vårt födoämnestest spårar flera olika matintoleranser och är därför ett bra första steg mot en friskare vardag.

Snabb och Diskret leverans
Säkra betalningar Klarna & Swish
Snabb Kundtjänst
100% säkra produkter
Högsta produktkvalité
Kundvagn